onsdag 31 december 2008

 

Gentrifiering av Gårda



Inte hört talas om Gentrifiering tidigare? Då är det dags att du gör det nu.

Gentrifiering innebär att höja ett område, eller en stadsdels "status" genom att t. ex. riva äldre bostäder, lokaler och ersätta dem med helt nybyggda bostäder. I Göteborg är förmodligen stadsdelen Haga ett av de tydligaste exemplen på en genomförd Gentrifiering. (Större delarna av stadsdelen Haga jämnades med marken och nya hus med utseende som nästan var plagiat på de gamla husen uppfördes, men hyrorna var MYCKET dyrare, de gamla hyresgästerna fick flytta). Exakt samma sak håller på att hända (och är väl nästan genomfört) på Möllan i Malmö.

Ta en titt på bilderna. De är tagna av en hyresgäst som flyttade ur sin tvårummare i Gårda för åtskilliga månader sedan, som bevis på att det är städat ordentligt. Trägolvet är gediget, och lägenheten en ljus hörnlägenhet. Den här lägenheten står TOM idag. Varför? Ska det verkligen stå lägenheter tomma när det är bostadsbrist?

Sångaren och låtskrivaren Alf Robertsson har sjungit sin sista countrysång. Lyssna på "Jag lämnar mitt hjärta i Göteborg".

Gott nytt år. Gårda lever!

Etiketter: , , ,


fredag 19 december 2008

 

En julhälsning från Tomten


Sisådär då är det en julhälsning från hustomten i Gårda ute.

Och, oavsett vad man tycker om just gårda eller husen som står här. Det handlar om lite större saker än så. Till exempel att försvara rätten för ett billigt och centralt boende. Alla studenter vill inte betala fyratusen i månaden för sina studentlägenheter.

Det är fler som protesterar mot förstörelsen av Gårda här finns en protestsida till.

Etiketter: , , ,


 

Lediga lägenheter i Göteborg finnes!



Ta en titt på det här pdf-dokumentet som beskriver Gårda. Citat ur denna: "Endast 23 landshövdingehus av tidigare ca. 156 finns kvar på Gårda" samt fortsättningen "Kvarteren 29 och 30 är välbevarade även interiört."

Det där stämmer. Varken kvarteret Eken eller kvarteret Cedern har blivit målat på ungefär femton år. Färgen flagnar och trots att bägge husen är fina inuti så dömmer nog många efter just hur utsidan på huset ser ut. Extra intressant är att Familjebostäder i Göteborg just nu i oktober-november har målat fasaden på kvarteret Neptun (som ligger på andra sidan Fabriksgatan), det känns knappast ens konspiratoriskt att tänka att det nog inte är en slump att det sker just nu när husen brevid är rivningshotade. Kontrasten mellan ett hus som är målat för tre veckor sedan och ett som är målat för femton år sedan är enorm!
Något som har hänt under 2008 är att fastighetskontoret, Göteborgs stad (som är de som har hand om förvaltningen av de två husen närmast motorvägen) har börjat med policyn att låta lägenheter stå tomma när någon flyttar därifrån.

Ja. Ni läste rätt. Det står ett tiotal (förmodligen fler??) tomma lägenheter mitt i centrala Göteborg. Minst en är en trea, minst en är en tvåa, de flesta ettor. Är detta verkligen acceptabelt?.

Det är fortfarande inget beslut om rivning taget. Ändå väljer man att behandla husen som om loppet redan är kört och beslutet taget. Är det någon som kan skicka en liten handbok i det som kallas demokrati till de politiker som ligger bakom det hela? Det bör stå i den att man skrider inte till handling förräns ett demokratiskt beslut är taget.

Det är också oerhört cyniskt att inte ta hand om ett fint och fullt fungerande hus. Och, när man väljer att ha tomma lägenheter, inte måla, inte fixa saker som borde fixas då accelererar slitage och negativ utveckling. Läs gärna kåseriet om psykologen Philip Zimbardo. Grundteorin är att genom att inte underhålla så blir också vandalismen värre och förfallet ökar exponentiellt.

Synpunkter? Maila gärna information till hustomten i Gårda på mailadress bevaragarda kanelbulle gmail punkt com

Etiketter: , , ,


 

Det hölls ett informationsmöte

Informationsmötet som hölls på Stadsbyggnadskansliet i Göteborg var lite spännande. Det talades mycket om den demokratiska processen. Om hur saker ska gå till, och var i processen vi befann oss just nu. Någon påpekade att ingenstans, precis INGENSTANS stod när sista datum för att komma med synpunkter på planen var, då gavs svaret 13:e januari. Tur någon var där för att fråga.

Extra roliga saker som framkom under mötet var att Anneli M. Hulthén (S) sitter i styrelsen för svenska mässan (de som vill bygga ut fokushuset och därmed riva Gårda) och samtidigt i Göteborgs stads Byggnadsnämnd (de som beslutar om rivningen av Gårda).

Om man ska kalla det jäv, neopolitism eller incestuöst, det är frågan. Makabert!

torsdag 18 december 2008

 

Byggnadsnämndens detaljplan innebär rivning av Gårda


Ta en titt på den här kartan brevid. Det blåa omringade området är området som är tänkt att jämnas med marken. Längst upp är Gårda skola, i mitten är Kvarteret Lejonet som bland annat rymmer Klätterfabriken. Därefter de två fina gamla landshövdingehus som ligger närmast motorvägen med kvarteret Cedern och Kvarteret Eken. Lite längre ner till vänster så syns Fokushuset och strax utanför den blåa linjen kvarteret Neptun. Svenska mässan vill expandera till de två översta våningarna på Fokushuset med mässhallar och då är planen att riva allt längs Fabriksgtan och bygga parkeringsplatser av det. Den intresserade kan
läsa hela förslaget i detalj här.

Det finns gott om parkeringsplatser i närheten, t. ex. Ullevigaraget är nästan alldrig fullt (det är stort och underjordiskt, många har nog knappt sett hur stort det är). Och, om det nu behövs fler parkeringsplatser så kan man istället bygga ut de mängder av parkeringsplatser som redan finns. Dels parkeringen på Tomtebogatan, den går att göra en våning till på, eller två. Parkeringen utanför Liseberg går också att göra minst två våningar till på, eller, om man nu behöver närheten till svenska mässan och nästan kliva rakt in i mässan, då kan man bygga ett parkeringshus på parkeringen som finns utanför Valhallabadet, där är en jättestor parkeringsplats, med plats för ett stort parkeringshus, om man nu behöver det. Det finns förslag om trängselavgift i Göteborg och detta i sin tur kommer att minska antalet bilar och göra behovet av parkeringsplatser mindre.

Det allra enklaste vore förståss att riva svenska mässan. Där finns gott om plats att bygga bostäder, kontor, kanske en liten park med mera. Det är väldigt få europeiska städer som använder stadskärnan som utrymme för stora mässor, och ännu färre (om ens någon stad) river befintlig stadsbebyggelse för att bygga en mässhall. Det här är inget annat än gammaldags betongpolitik. Göteborg behöver lite nytänkande!
Den 13:e januari går tiden ut för att lämna in synpunkter på "Program för del av Södra Gårda inom stadsdelen Gårda i Göteborg " som det nuvarande förslaget heter. Och som de själva skriver på sidan:

"Just nu befinner sig planen i programskedet för detaljplan. Det innebär att du kan lämna skriftliga synpunkter på förslaget. Lämna dina synpunkter senast den 13 januari 2009 via brev eller e-post, se nedan. Skriftliga synpunkter på förslaget tas emot av Byggnadsnämnden, Box 2554, 403 17 Göteborg eller via e-post: sbk@sbk.goteborg.se senast den 13 januari 2009."



Det är inte alls avancerat att lämna in ett förslag, och det du lämnar in behöver heller inte vara en lång novell. Gillar du inte att man river bostäder för att bygga parkeringsplatser så se till att lämna in dina synpunkter!!

Etiketter: , , , , , ,


 

Tomten i Gårda är irriterad

Nån har stängt av vattnet ute i gatan. Utan att meddela innan. Det finns inget vatten. Så får man väl inte göra!

 

Rusta upp Gårda




Det är roligt att det faktiskt händer saker. Bra gjort och en skvätt bubbel för er säger Hustomten i Gårda! Och helt rätt. För inte ska det bara bevaras. Det ska rustas upp!

Ta gärna och titta in på YIMBY som kommer att lämna in ett alternativt förslag för Gårdas framtid.

Etiketter:


onsdag 17 december 2008

 

Kvarteret Neptun


 

Då lever gårdabloggen

Jag har placerat min blogg i Gårdabloggkartan.se!

Etiketter: ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]