lördag 21 januari 2017

 

Lediga lägenheter i Gårda Göteborg?

Det är ganska många som frågar dels om det finns tomma lägenheter i Gårda och dels hur man gör för att få en lägenhet. I dagsläget finns några få lägenheter som är tomma, kanske är det tre eller fyra, är lite osäker där. Två av lägenheterna är i så dåligt skick att fastighetskontoret, Göteborgs stad som är förvaltare av kv. Eken och kv. Cedern i Gårda har valt att inte åtgärda lägenheterna. En lägenhet är skadad av en brand, en annan har haft en person som var storrökare som boende i många år och saneringen blir för stor, den tredje ansågs bara för sliten för att hyra ut. (Fast, med dagens bostadsbrist så kunde man tycka att de kunde hyra ut lägenheten och så ge material till den som vill renovera och fixa själv även om jobbet är relativt omfattande, det är ju om inte annat ett billigt sätt att göra det på). Och så finns det kanske en eller två lägenheter till, lite osäker där.

Tidigare har det sagts att all uthyrning av lägenheter ska gå via Boplats Göteborg, men de flesta (alla?) lägenheter som stod tomma under 2016 har främst gått till nyanlända som saknat bostad. Då vi enligt statistiska centralbyrån precis i dagarna har blivit 10 miljoner invånare i Sverige så är det valet kanske inte så konstigt. (Lite undrar man över hur det är att vara uppväxt i en modern storstad i t. ex. Syrien, fly kriget för att sedan hamna i en lägenhet med dusch i källaren och kallvatten i lägenheten. Jag tänker att standarden är kanske lättare att acceptera om man har valt det än om man bara blir placerad där).

Vi har inte hört så mycket mer från Botrygg AB som vann markanvisningen för södra Gårda och som troligen kommer att bli ny ägare av husen, men troligt är att länsstyrelse med flera instanser ska godkänna deras planer. Planarbete pågår, det tar nog ett år till, eller två. (Och lite undrar man vad formuleringen "(planarbete pågår och styr den slutliga volymen för antal lägenheter)" exakt innebär, men låt oss hoppas på det bästa!

Värt att påminna om är att den som har haft kontrakt utan besittningsrätt (i folkmun så kallat "rivningskontrakt") så blir det automatiskt ett helt vanligt hyreskontrakt efter 4 år. Även om det står något annat på kontraktet, det har med hur lång tid man har haft lägenheten att göra. Kan vara bra att känna till.

Med största sannolikhet blir det en Gårdafestival i slutet av augusti 2017, och förhoppningsvis blir det även en loppis på våra innergårdar i slutet på maj. Vill du få kontakt med någon i Gårda boendeförening så skicka ett elektroniskt brev till garda.boendeforening snabela gmail punkt com eller ställ frågan i facebookgruppen Bevara Gårda så kan någon förhoppningsvis återkomma relativt snart. Roger Andersson har också skrivit en bok om Gårda, i den finns både historier, samt även bilder på samtliga hus som funnits i Gårda. Boken kan beställas från A-script förlag. Läs också hemma-hos reportaget "Han hoppas på varsam renovering av Gårda" som publicerades i Göteborg direkt nyligen.


Här är två bilder från loppisen förra året på Ekens innergård:

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]