torsdag 18 december 2008

 

Byggnadsnämndens detaljplan innebär rivning av Gårda


Ta en titt på den här kartan brevid. Det blåa omringade området är området som är tänkt att jämnas med marken. Längst upp är Gårda skola, i mitten är Kvarteret Lejonet som bland annat rymmer Klätterfabriken. Därefter de två fina gamla landshövdingehus som ligger närmast motorvägen med kvarteret Cedern och Kvarteret Eken. Lite längre ner till vänster så syns Fokushuset och strax utanför den blåa linjen kvarteret Neptun. Svenska mässan vill expandera till de två översta våningarna på Fokushuset med mässhallar och då är planen att riva allt längs Fabriksgtan och bygga parkeringsplatser av det. Den intresserade kan
läsa hela förslaget i detalj här.

Det finns gott om parkeringsplatser i närheten, t. ex. Ullevigaraget är nästan alldrig fullt (det är stort och underjordiskt, många har nog knappt sett hur stort det är). Och, om det nu behövs fler parkeringsplatser så kan man istället bygga ut de mängder av parkeringsplatser som redan finns. Dels parkeringen på Tomtebogatan, den går att göra en våning till på, eller två. Parkeringen utanför Liseberg går också att göra minst två våningar till på, eller, om man nu behöver närheten till svenska mässan och nästan kliva rakt in i mässan, då kan man bygga ett parkeringshus på parkeringen som finns utanför Valhallabadet, där är en jättestor parkeringsplats, med plats för ett stort parkeringshus, om man nu behöver det. Det finns förslag om trängselavgift i Göteborg och detta i sin tur kommer att minska antalet bilar och göra behovet av parkeringsplatser mindre.

Det allra enklaste vore förståss att riva svenska mässan. Där finns gott om plats att bygga bostäder, kontor, kanske en liten park med mera. Det är väldigt få europeiska städer som använder stadskärnan som utrymme för stora mässor, och ännu färre (om ens någon stad) river befintlig stadsbebyggelse för att bygga en mässhall. Det här är inget annat än gammaldags betongpolitik. Göteborg behöver lite nytänkande!
Den 13:e januari går tiden ut för att lämna in synpunkter på "Program för del av Södra Gårda inom stadsdelen Gårda i Göteborg " som det nuvarande förslaget heter. Och som de själva skriver på sidan:

"Just nu befinner sig planen i programskedet för detaljplan. Det innebär att du kan lämna skriftliga synpunkter på förslaget. Lämna dina synpunkter senast den 13 januari 2009 via brev eller e-post, se nedan. Skriftliga synpunkter på förslaget tas emot av Byggnadsnämnden, Box 2554, 403 17 Göteborg eller via e-post: sbk@sbk.goteborg.se senast den 13 januari 2009."Det är inte alls avancerat att lämna in ett förslag, och det du lämnar in behöver heller inte vara en lång novell. Gillar du inte att man river bostäder för att bygga parkeringsplatser så se till att lämna in dina synpunkter!!

Etiketter: , , , , , ,


Kommentarer:
Tack för denna hemsida. Vi som har vår verksamhet på Gårdaskolan är givetvis med i debatten kring framtidsplanerna på Gårda.
Med vänlig hälsning,
Isabella Amirell
 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]