fredag 19 december 2008

 

Lediga lägenheter i Göteborg finnes!Ta en titt på det här pdf-dokumentet som beskriver Gårda. Citat ur denna: "Endast 23 landshövdingehus av tidigare ca. 156 finns kvar på Gårda" samt fortsättningen "Kvarteren 29 och 30 är välbevarade även interiört."

Det där stämmer. Varken kvarteret Eken eller kvarteret Cedern har blivit målat på ungefär femton år. Färgen flagnar och trots att bägge husen är fina inuti så dömmer nog många efter just hur utsidan på huset ser ut. Extra intressant är att Familjebostäder i Göteborg just nu i oktober-november har målat fasaden på kvarteret Neptun (som ligger på andra sidan Fabriksgatan), det känns knappast ens konspiratoriskt att tänka att det nog inte är en slump att det sker just nu när husen brevid är rivningshotade. Kontrasten mellan ett hus som är målat för tre veckor sedan och ett som är målat för femton år sedan är enorm!
Något som har hänt under 2008 är att fastighetskontoret, Göteborgs stad (som är de som har hand om förvaltningen av de två husen närmast motorvägen) har börjat med policyn att låta lägenheter stå tomma när någon flyttar därifrån.

Ja. Ni läste rätt. Det står ett tiotal (förmodligen fler??) tomma lägenheter mitt i centrala Göteborg. Minst en är en trea, minst en är en tvåa, de flesta ettor. Är detta verkligen acceptabelt?.

Det är fortfarande inget beslut om rivning taget. Ändå väljer man att behandla husen som om loppet redan är kört och beslutet taget. Är det någon som kan skicka en liten handbok i det som kallas demokrati till de politiker som ligger bakom det hela? Det bör stå i den att man skrider inte till handling förräns ett demokratiskt beslut är taget.

Det är också oerhört cyniskt att inte ta hand om ett fint och fullt fungerande hus. Och, när man väljer att ha tomma lägenheter, inte måla, inte fixa saker som borde fixas då accelererar slitage och negativ utveckling. Läs gärna kåseriet om psykologen Philip Zimbardo. Grundteorin är att genom att inte underhålla så blir också vandalismen värre och förfallet ökar exponentiellt.

Synpunkter? Maila gärna information till hustomten i Gårda på mailadress bevaragarda kanelbulle gmail punkt com

Etiketter: , , ,


Kommentarer:
Hej,

Hur är läget med Gårda idag? Finns det fortfarande hus med tomma lägenheter?

mvh
M.Persson
 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]