tisdag 26 maj 2009

 

Pariserhjulet och Gårda i det politiska spelet

Idag kom nog det sista beviset på att byggnadsnämnden i Göteborg måste vara så smått galna. De har nämligen just idag tagit beslutet att det ska byggas ett gigantiskt pariserhjul utanför operan skriver GT idag. De kunde nästan lika gärna ha valt en 30-meter hög grön Lisebergskanin eller nått lika anskrämligt. Det finns en kort men slagkraftig kommentar på Jaccob Stålhammars blogg.

Många skickar el-post och frågar vad som händer. Det som händer just nu är två saker. Det första är att Gårda är en del av ett större politiskt spel (läs; kohandel). Socialdemokraternas politiska ledning är tyvärr rivningsförespråkare och vill gärna riva Gårda. Det är oklart varför, det verkar inte handla om fakta utan förmodligen mycket primitivare argument exempelvis känsloargument. Det i sin tur betyder att det är svårt att föra en saklig debatt. Men socialdemokraterna är i minoritet och kan bara genomföra sina förslag om de får stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet.

Nu till det intressanta. Mp respektive V har fått politiska löften om helt andra saker (exakt vad vet jag inte, kanske rent utav pariserhjulet...) i utbyte emot att västerpartiet och miljöpartiet röstar för att Gårda ska rivas. Det här betydde att det yrkande som lades fram av Kjell Björkqvist (fp) och som fick stöd av folkpartiet, kristdemokraterna och moderaterna då röstades ner i byggnadsnämnden.

Nu till det intressanta. Det går att ta frågan vidare till nästa politiska instans om den röstas ner i byggnadsnämnden, eller, det går att omarbeta och ompröva beslut. Och, har jag förstått saken rätt så kommer frågan om Program för del av Södra Gårda Göteborg att tas upp även i kommunalfullmäktige av folkpartiet. Men även här så behövs stöd från miljöpartiet och vänsterpartiet för att socialdemokraterna ska kunna rösta ner den.

Ska man se det lite krasst så är det vänsterpartiet och miljöpartiet som då antingen räddar Gårda eller lägger Gårda på slaktbänken. Om de som är gräsrötter kan påverka de som är folkvalda så kan de ändra ställning.

En intressant sak till har hänt. Det har satts upp anslag i trappuppgångarna om att det så kallade "Programsamrådet för del av Södra Gårda" är framflyttat fram tills i höst. Och som förklaring anges att "trafiksituationen för området måste utredas närmare". Exakt vad det innebär eller exakt vad som ska utredas är lite svårt att säga.

Är det någon som vet exakt vad V respektive Mp ska få i "utbyte" mot att de går med på att riva Gårda? Maila till Tomten och berätta på adress bevaragarda (snabela) gmail.com, kan ju vara spännande att veta...

Och. Kontakta de i Mp och V som du känner och berätta om Gårda och be dem se mot framtiden istället för att bara tänka i de gamla bakåtsträvande rivningstankarna.

LÄNKA HIT! Via bloggar, hemsidor, myspace eller vad du nu har!

Läs också om Gårda i Fria Tidningen och om vad några av de boende i husen säger om planerna.

Etiketter: , , , ,


Kommentarer:
Helt rätt - kom ihåg att idag (onsdagen den 27e) är det medlemsmöte inom mp kring Gårda. Som det står i kallelsen: "19.45-20.30 Gårda: Vårt kommunalråd Kia Andreasson informerar om uppgörelsen kring Gårda. Tid finns för frågor och diskussion."
http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=11606&number=169217

Skall bli intressant att höra vad det är för deal som det handlar om. Alla som bryr sig bör definitivt titta förbi på mötet. Alltså, ikväll, den 27e, kl 18.00-21.00, Kansliet på Ekelundsgatan 4.

Angående strulet med trafiken - såg på Yimbys hemsida att det verkar som att Staten (Vägverket) har blandat sig i kommunens (Trafikkontorets) planer:
http://gbg.yimby.se/2009/03/yimbygbg-i-gp_660.html#c5652

Hur som helst - väl mött ikväll!!!
 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]