onsdag 9 december 2009

 

Politisk snabbjämförelse rusta upp eller riva Gårda?

Med rubriken Urbana ekologier: fallet Gårda skriver Jimmy Sand om de politiska turerna kring Gårda. Intressant läsning är också kommentarerna på blogginlägget. T. ex. Emmali Jansson, ersättare för MP i byggnadsnämnden skriver t. ex. fortfarande om (förmodar jag) kvarteret Neptun dvs Familjebostäder vilka inte är akut rivningshotade. Kan påpekas att Kv. Neptun har målats och renoverats intensivt senaste halvåret (inte utan att man tänker konspirationer i stil med att det är för att kv. Cedern och Eken ska se ännu mer slitna ut i jämförelse!). Motaktionen blir att sätta upp en ansenlig mängd med julbelysning, kolla om du råkar gå förbi! Kjell Björkqvist, (FP) vice ordförande i fastighetsnämnden samt ledamot av kommunfullmäktige i Göteborg skriver ett intressant debattinlägg med rubriken "Alla ska ha råd att bo centralt".

Om man tar en titt på den korta undersökning som Yimby Göteborg gjorde inför europaparlamentsvalet 2009 så utkristalliersar sig ett par saker. Moderaterna (Susanna Haby) undviker frågan och pratar om kv. Neptun (familjebostäder) (det här kan tolkas som ett "smart" sätt att slippa yttra att man verkligen vill riva Gårda, eller möjligen som ett godag-yxskaft, innebörden är dock densamma oavsett vilket av dem det gäller). Socialdemokraterna (Olle Ludvigsson) vill antingen riva eller lyxrenovera. Centerpartiet (Rickard Nordin) har inte tagit ställning i frågan än men verkar försiktigt positiva i frågan. Vänsterpartiet (Erik Berg) är positiva till att rusta upp Gårda varsamt. Kristdemokraterna (Per Landgren) är för bevarande av Gårda.

Alla som inte vet vad Gårda är, borde läsa Mitt förnamn är Ronny - berättelsen om en klassresa av Ronny Ambjörnsson. Den handlar om hans uppväxt här i arbetarstadsdelen Gårda på 1950-talet. (Inte utan att man funderar på om större delar av socialdemokraterna måste avsky sitt förflutna och till varje pris...fortfarande...år 2009 vill utrota sin egen historia. Visst är det ganska märkligt?

Just det. För den som inte visste det. Så kallade rivningskontrakt (hyreskontrakt utan besittningsrätt) får inte vara rivningskontrakt hur länge som helst. Efter tre eller fyra år så blir det ett vanligt kontrakt. Men inte med automatik och inte utan att du själv gör något åt det (den du hyr av kan ju t. ex. muntligen säga att så är det inte alls, ger du upp då så får du förståss inget vanligt hyreskontrakt). På Björns bostadsbyte står följande ganska väl förklarande text "rivningskontrakt måste godkännas i hyresnämnden, som "avstående av besittningsrätt", och ett sånt avstående av besittningsskyddet är ALLTID tidsbegränsat. Liksom bygglov och rivningslov."

Etiketter: , , , ,


Kommentarer:
Jag är ju ingen expert på just området Gårda, men det är väldigt talande att man ofta vill riva områden som sedan visar sig vara rena guldgruvan. Haga höll ju på att stryka med på sin tid och exemplen är fler. Det vore kanske läge att ta ett rejält grepp på området gårda och se vad man vill göra med det, vad som ska bevaras och vad som faktiskt bör rustas upp på ett hållbart sätt.
//Rickard Nordin
 
Hej,
Det länkade inlägget på "Du gröna nya värld" om Gårda finns numera här.
Mvh /Jimmy
 
Mycket intressant det här med rivningskontrakt och tidsbegränsning. Ett litet informativt flygblad med den infon och typ kontaktuppgifter till fastighetskontoret för möjligheten att få sitt kontrakt omvandlat till ett "vanligt" och dela ut till alla boende i Eken & Cedern?

Kv. Neptun skiljer sig ju ganska mycket från Cedern & Eken då det ingår i det riksintresse för kulturmiljövården som finns längs med Mölndalsån, och på så sätt ändå är lite skyddat vid eventuell exploatering, alla riksintressen finns utmärkta på kartan som tillhör Göteborgs ÖP och finns här:
http://www.goteborg.se/wps/wcm/connect/?MOD=PDMProxy&TYPE=personalization&ID=NONE&KEY=NONE&LIBRARY=%2FcontentRoot%2Ficm%3Alibraries%5B19%5D&FOLDER=%2FInvanare%2FByggaBoNy%2FStadsplanering%2FPDF%2F%C3%96PA+pdf%2F%C3%96P+Laga+kraft%2F&DOC_NAME=%2FcontentRoot%2Ficm%3Alibraries%5B19%5D%2FInvanare%2FByggaBoNy%2FStadsplanering%2FPDF%2F%C3%96PA+pdf%2F%C3%96P+Laga+kraft%2FKarta3+Antagen+150dpi.pdf

Sen växte faktiskt Ronny Ambjörnsson upp i Lunden, och inte i Gårda, rätt ska ju vara rätt ;)
 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]