tisdag 2 mars 2010

 

Södra Gårda Göteborg -en Göteborgsk tiger?


På byggnadsnämndens förra möte blev frågan om södra Gårda bordlagd. Det betyder att man sköt det hela lite på framtiden. Och i det här fallet så tas frågan Gårdas vara eller inte vara upp i byggnadsnämnden på förmiddagen tisdagen den 9:e februari igen. Precis som Göteborg nonstop skriver i sin blogg så finns en liten tidsfrist till. Det finns till exempel numera en mer officiell hållning från miljöpartiet i frågan.
Debattinlägget i Göteborgsposten skrivet av Artister mot rivning med underrubriken "gör inte om gamla misstag -bevara Gårda" är välformulerat och intressant skrivet. Det handlar ju om så mycket mer än Gårda. Det handlar om vilket Göteborg vi vill ha. Om man är stolt över Göteborg och vill ha ett levande Göteborg med en levande historia. I andra europeiska städer så väljer man att blanda ny och gammal bebyggelse istället för att riva, det ger en stad en stad en äkthet och en stad att vara stolt över. Landshövdingehus är en Göteborgsk särart och något att vara stolt över. Det är extra viktigt när det är såpass få kvar. Det finns också en otroligt intressant läsning på www.alltidgot.com på temat "Rivningsraseriet i Göteborg 1960-1970". Man kunde ju önskat att det tog slut 1970, risken är fortfarande att det pågår 2010...

Även Göteborgs Fria har en längre artikel om Gårda och rubriken lyder: Rivning kan strida mot stadens egen plan.

Det kom ett mail, det pågår precis en utställning på stadsmuseet i Göteborg från nu tills 14:e april som handlar om Oktanten, Haga och Gårda och hur det kommer sig att inte hela haga revs. Låt oss hoppas att några av de i byggnadsnämnden går och ser utställningen och får lite inspiration! Texten om utställningen lyder:

"Majorna, Gårda och Haga är tre områden där göteborgarna har engagerat sig i kampen för att bevara den äldre bebyggelsen. I Stadsmuseets nya utställning ser vi närmre på vilken roll bevarandekamp och folklig opinion spelat. Med affischer, foton, film och berättelser från engagerade beskrivs kampen om husens bevarande från 60-talet till idag"

Etiketter: , , , , ,


Kommentarer:
Hej!
Jag skulle vilja få kontakt med någon som bor i gårda och som är aktiv på något sätt i kampen om att bevara gårda. Vi i nätverket Juniträffen skall arra en statsdelskampsträff i Nyköping den 3-5 juni som vi gärna vill bjuda in dig/er till att medverka på. Om du/ni vet någon så hör av er till min mail: lemeilia@riseup.net.

Ha de fint!
Lisa
 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]





<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]