tisdag 17 augusti 2010

 

Gårda -en rätt go del av Göteborg!

Läs gärna vad Mark Isitt skrivit i GP under rubriken bilarna tog över stadslivet. Det hela är en välskriven jämförelse över vad Köpenhanm respektive Göteborg har gjort för stasbebyggelseförändringar de senaste 15 åren. Ett kort citat ur texten:

...fler parkeringsplatser ger mer biltrafik ger mindre attraktiva stadsrum ger färre besökare. Inte fler.
Det räcker att ta sig till Köpenhamn för att få tesen bekräftad. Där har man skurit ner antalet p-platser på gatumark med två till tre procent per år sedan 1968. Där finns i dag sju gånger större yta för fotgängare än för 30 år sedan. Gångtrafiken har ökat med 25 procent. En tredjedel av all arbetspendling sker nu på cykel. Och i dag rör sig fyra gånger fler människor i city.


Det här borde väl definitivt vara något Göteborg som evenemangsstad kan ta sig en funderare över?! Och det där med att försöka riva bostadshus i en tid med bostadsbrist, är det verkligen rätt?

Läs också vad Johannes Åsberg skriver på Yimby:s sida Rödgrönt Ja till blandstad i Gårda, uttalandena från byggnadsnämnden är nog lite försiktiga då det är valår. Få politiker vill ha frågan om södra Gårda som valfråga. Desto större anledning att se till att den blir det! Läs även krönikan skriven av Kjell Björkqvist (fp) Gårda/Mässan - Se möjligheterna och inte problemen. Kort citat ur denna krönika:

"Självfallet ska vi se till att Svenska Mässan får möjligheter att utvecklas men det behöver inte vara någon skillnad mot att låta Mässan utvecklas och att låta Gårdas bostäder vara kvar. Tvärtom så finns det för Svenska Mässan betydande fördelar om Gårda bevaras. Då får man en historisk miljö i närheten av Mässan där mässbesökare kan flanera och där det kan finnas kaféer och restauranger som anknyter till den gamla miljön.

Martin Joneskär (mp, byggnadsnämnden) skriver också en krönika på Yimby:s sida apropå Gårda med ett par tänkvärda kommentarer under rubriken framtiden för Gårda att det alternativa förslag som Yimby tagit fram faktiskt är fullt genomförbart och då tillåter BÅDE att husen får vara kvar OCH att man bygger parkeringshus (om man vill...). Det antyds lite att även socialdemokraterna har ändrat sig i frågan men på direkta frågor så får man inte helt tydliga svar.

Om jag ska tillåta mig att vara lite spekulativ så gissar jag att väldigt många inom (s)-ledningen fortfarande (av oklar/otydlig anledning) vill riva, men att man nu byter strategi inför valet. I en radiointervju i P4 i början på juni säger Mats Arnsmar (s, byggnadsnämnden Göteborg) tre intressanta saker. Det ena var att "man inte ska riva husen" men att man "inte ska ha dem som bostäder", plus det allra lustigaste av Arnsmar-citaten lyder "om jag fick välja på att bygga ett dagis och rusta upp husen i Gårda så blir det nog att bygga ett dagis".
Sedan när var det alternativen som gavs?
Hur menar han egentligen? Fakta-argumenten tryter och nu handlar frågan om södra Gårda mest om prestige? Hur man än vänder på det så måste både S och M vara tydligare i frågan om planer för Gårdas framtid.

Snart är det val. Fråga dina lokalpolitiker om kvarteret Cedern och kvarteret Eken i södra Gårda innan du röstar (familjebostäders hus, numera inte akut hotat, heter kvarteret Neptun). Det är väldigt tydligt att det här INTE är en traditionell höger eller vänsterfråga utan en fråga om vilket Göteborg vi vill ha och om vi bryr oss om vårt kulturarv (däribland landshövdingehusen i Göteborg) och vågar blanda gammalt och nytt.

Etiketter: , , ,


Kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]