tisdag 4 februari 2014

 

Framtidens Gårda i politisk debatt

Häromdagen lanserades ett förslag för ett framtida Gårda. Det man kan säga om förslaget som bland annat fastighetsnämnden i Göteborg har arbetat med är att man vill riva kv. Lejonet (som är nuvarande klätterfabriken i Gårda) samt större delarna av kvarteret Cedern (man vill behålla gaveln av Cedern, så "bara" 75% av huset rivs). Tanken är att inkomster från försäljning av marken till byggrätt (troligen framtida kontor) ska gå till viss upprustning av kv. Eken som då får vara kvar. (Spontan fundering; Eken ligger ju närmare motorvägen, borde man inte tänkt tvärtom?) Ett utkast till förslaget i sin helhet går att läsa som pdf här men bör också snart dyka upp på stadsbyggnadskontorets web.
Gårda Boendeförening har meddelat att man har svårt att acceptera förslaget att hälften av bostadsbebyggelsen i Gårda föreslås att rivas. Kort kommentar om detta i reportage på TV4 lokalnyheterna. En annan sak, som är lätt att glömma är att det finns inga garantier att det kommer att vara lägenheter i huset som föreslås vara kvar. Det talas om att det ska bli ateljér. Visst. Det är fint att konstnärer har någonstans att arbeta, men det blir en ganska stor marginalisering av husen. Det är mycket lättare och bekvämare att säga till en konstnär att du får nog ha din ateljé någon annan stans än att göra någon boende hemlös. Det är väl dumt att minska antalet befintliga bostäder i stan?

Letar man lite bland kommentarer på förslaget så finns ganska många olika synvinklar. Någon skriver "Rivningar av äldre sliten bebyggelse handlar framför allt om att eliminera priskonkurrens i området från redan betalda fastighetsinvesteringar innan man bygger nya mycket dyrare kvadratmetrar."

En sak man kan fundera över. Om nu förslaget genomförs. Varför ens riva innan man har ett förslag på vad som ska komma därefter? Byggande är en långsam process och det kan ta många år innan idé och byggnation och risken är att det bara blir en ful grusplätt på samma ställe i femton år. Inte bra. Gårda Boendeförening har arbetat fram ett alternativt förslag på hur man kan förtäta och både få kontor och samtidigt ha kvar både kv. Eken och Cedern. Läs också det fina reportaget från Gårdaskolan i göteborgsbloggen This must be the Place Gårda – där slitna fasader förvandlas till drömmar.

Mer i media:
Artikel i GP så kan delar av södra Gårda räddas
GP:s ledarsida hoppfull lösning för Gårda
Radioinslag i P4 Göteborg vi vill spara de viktigaste delarna
Den som vill höra lite fler röster kan lyssna på hela presskonferensen här.
Gårda Boendeförenings kommentar samt press-kit med bilder

Gårda Boendeförenings visionsbild från Gårda, promenadgata med butiker och verksamheter:

Lite fler bilder från insidan av kv. Eken och Cedern vid Fabriksgatan i Gårda (ja, mediabilden av att husfärgen flagnar på utsidan har väl alla tröttnat på, så här ser det ut inomhus):


Kommentarer:
Hej
Ja, det gäller nog att hålla kampen levande för det är inga garantier för att det blir kvar eller att man får bo där. jag är ändå postivit förvånad att detta beslut kom, att lite ska bevaras, även om det inte är helt logiskt. Bra kämpat alla och jag hoppas ni orkar hålla i!
Marie, som var med 1997 och bodde på Underåsgatan
 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]