måndag 3 maj 2010

 

Det inte så goa Göteborg

Det granskande programmet Uppdrag Granskning tar under sitt senaste avsnitt "byggmästaren köpte tjänstemännen" upp en misstänkt mutskandal inom göteborgs kommun. Programmet går att se via webben på SVT Play direkt. Om du inte har sett det så se till att se det hela. Det här är ett extremt tydligt exempel på baksidan av "Goa Göteborg". Det där "Goa Göteborg" där det är ett oändligt ryggdunkande mellan företag, politiker och tjänstemän. Där den informella middagen, eller herrklubben ges löften om saker som sedan ska klubbas igenom. Demokrati är bara för syns skull och inget att beymra sig över, ha-ha-ha, javisst det ordnar vi i goa göteborg! Kanske är det just därför arkitekt Akke Zimdal skriver sin upprörda insändare? Det kanske har utdelats ett löfte om att jomevisst, klart att ni ska få rita parkeringshuset och kontoret som ska bli i Gårda, jodå, det ordnar vi i goa göteborg, som vi alltid gjort, har Göran lovat nått så är det klart! Kanske är det precis så det har gått till när man satte upp ful-hjulet vid operan?
Eller kanske är detta bara spekulationer och lösa rykten. Det får vidare polisutredning avgöra.

Som om det inte räckte med kommunala tjänstemän så är även familjebostäder i Göteborg inblandade i härvan. Den så kallade allmännyttan med andra ord. Hur som helst så ska Statsåklagaren har tagit tag i problemet och en förundersökning om grovt mutbrott är inledd. Mer (och lite mer inofficiellt) om muthärvan finns att läsa på flashback forum.

Hur ligger det till med Gårda i politiken just nu? Jo, det verkar som om debatten har ändrats, åtminstonde lite. För det första så kan man nog stryka större delen av den nuvarnade stadsplanen för området. Det betyder att man har en möjlighet att planera om och tänka större. Man vill tidigarelägga byggnationen av västlänken (ett enormt byggprojekt) plus bygga om scandinavium (eventuellt helt riva och bygga ihop scandinavium med svenska mässan). I samband med deta så kommer korsvägen, Lisebergs entré samt antagligen även kungsbackapendelns hållplats (Liseberg station) att byggas om också. Lite klargöranden har också gått ut i tidningen. Med rubriken Gårdahusen ska räddas så talar Mats Arnsmar (S-ordförande i Byggnadsnämnden) om att tidsfristen kan vara förlängd. Men i en intervju i Västnytt säger Arnsmar att "men bostäder kan husen inte vara".
Är det för vilda gissningar att tänka att han vill att det ska bli kontor av husen? Och, att han vill få det till att det nog är för dyrt att göra kontor, och då "måste" det rivas ändå? Läser man i GT Oviss framtid för södra Gårda så säger Arnsmar:

" Samtidigt kan vi inte bortse från att miljönämnden avråder från bostäder intill E6/E20, säger byggnadsnämndens ordförande Mats Arnsmar (S). Det kan vara annan verksamhet i husen om de bevaras."

Vad han då låter bli att säga är att i så fall bör vi riva omkring 2000 andra hus i göteborg, inklusive ett antal örgryte-villor. Men precis som tidigare så gäller lagar om miljö/farligt gods etc bara för nybyggnation, inte som orsak för rivning (men det är ju dumt att säga, då framstår man ju som lite okunnig eller rent utav argumentlös).

Det mest troliga är att frågan om planen för södra gårda göteborg skjuts upp i byggnadsnämnden tills någon gång efter valet. Få politiker vill ha det här som en valfråga. Det är lite synd, för det hade blivit betydligt lättare att välja vad man ska rösta på i så fall i höst.

Etiketter: ,


Kommentarer:
Hur bär man sig åt om man vill hyra en lägenhet i området? Har ni ngt system för andrahandsuthyrning?
 
Bostäderna går via boplats Göteborg. Vad jag vet idag så är det åtminstonde 2-3 lägenheter som står tomma (och...jag tror inte det har varit någon där på visning heller, trots att det är flera hundra som köar). Andrahand, kanske fungerar med att ställa frågan i nån av Gårda-grupperna som finns på facebook? Eller, sätta upp traditionella lappar kanske fungerar.
 
Fick också veta att för de som söker lägenheterna, de som är skrivna i Gårda får tydligen förtur till dem. Kanske kan vara ett tips med?
 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]





<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]