tisdag 5 mars 2013

 

Gamla och Nya Gårda

Det är lite kontrast på bilden mellan bilden från Fabriksgatan 1905 och de kvinnliga fabriksarbetarna som står utanför Boye & Thoresens Elektriska AB och just har slutat jobbet och bilderna på nyligen uppsatta lappar från de som gärna vill bo i Gårda år 2013. Det är ganska många som vill bo i Gårda (eller PÅ Gårda, som någon av de gamla Gårdapojkarna påpekade att det egentligen heter). Det händer en hel del saker också. Se, till exempel lappen om att bilda en lokal odlarförening för projekt stadsnära odling. En positiv och klart märkbar sak är att trafikmiljön har blivit lite bättre tack vare trängselskatten. Det kommer nog att ta ett tag innan siffror på om även luftmiljö har påverkats och förbättrats kommer, men på ljudmiljön märks en tydlig förbättring redan nu. Just trängselskatten är en klar förbättring för stora delar av Göteborgs innerstad.

Jag har länkat till det Yimby skrev om Det urbana löftet tidigare. Men det roliga är att läsa kommentarsfältet. Här är det högt och lågt, okunnigt och ilsket bland äldre (?) tyckare, och kunnigt och påläst bland yngre (?) Gårdabor. Stor underhållning, lite pajkastning och en hel del visdomsord.







För dej som är lite mer intresserad av Göteborgs historia så rekommenderas varmt ett besök på remfabriken i Gårda. Adressen är Åvägen 15. Längst upp i remfabriken så finns en superfin modell över hur gamla Gårda såg ut. Museet är bland det finaste Gårda har att erbjuda. Jag tar mig friheten att citera lite ur deras programsida:

"...nästan ingenting har förändrats sedan sekelskiftet. Fabriken ser fortfarande ut som vilken fabrik som helst i början av 1900-talet. Sannolikt är Göteborgs Remfabrik den bäst bevarade arbetsplatsen från denna period i hela Skandinavien. Det märkliga är att yrkeskunskapen levde kvar och maskinerna hölls igång så länge, trots att världen runt omkring förändrades. Produktionen upphörde i november 1977. Personalen stängde av maskinerna och gick hem, och precis så som fabriken såg ut då, ser den ut idag. Fabriken är numera ett arbetslivsmuseum som drivs av Föreningen Göteborgs Remfabrik. Detta är ett levande museum där maskinerna fortfarande fungerar och används. Ett museum där det alltid händer något!"

Kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]





<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]