onsdag 25 mars 2009

 

Ja till utveckling nej till bakåtsträvande pastisch-arkitekter!

Det har varit lite artiklar om Gårda på sistonde. Malin Lernfelt skriver i sin krönika "Viktigt att bevara Gårda"

Vill vi ha en död stad där nyfunkis och p-hus regerar och där de som bestämmer i stadsbyggnadsfrågor bara är de som är inbjudna till Roger Holtbacks glöggparty?

Det ligger nog en hel del sanning i det. Det mest pinsamma som stått i tidningen på sistonde är dock insändaren som publicerades i GP under rubriken "Fria Ord" 2009-02-18 som är skriven av någon som påstår sig vara arkitekt "Akke Zimdal". Om det inte vore för att personen nog menar allvar är det ett ganska skrattretande hat-inlägg där han tycker att det viktiga är att Gårda blir rivet med marken, allt annat är oviktigt. Det är också rätt tydligt att det handlar inte det minsta om fakta, utan bara om ett spontant och desperat uttryck för känslor och inte fakta. Jacob Stålhammar skriver bra om det hela i sitt inlägg stoppa Akke Zimdal -inga mer plågsamma arkitekturförsök i Göteborg.

Och som Jacob skriver vidare i sitt inlägg:

"Alltså, om just denne Akke Zimdal säger "Riv Gårda" säger jag: "Riv Akke Zimdals hus", de tillför inte staden något. Och ja, arkitekter ska dömas hårdare än andra formgivare. Är en skål eller bokhylla ful kan du lätt byta ut den. Anskrämliga hus plågar däremot oskyldiga i generationer."

Det sista är väldigt sant. Men vi kan väl vara lite mer storslagna, vi måste ju inte nödvändigtvis riva Akke Zimdals fula hus bara för att han vill riva våra hus.

Är man lite intresserad av arkitektur i Göteborg så inser man att det är arkitekter som Akke Zimdal som är ett av Göteborgs stora problem. Byggnaderna är anonyma, eller rent utav anskrämliga, riktiga skamfläckar för att vara nybyggd "arkitektur" i Göteborg. Skadan är tyvärr readan skedd.
Varför Zimdal är så oerhört rivningssugen kan man bara spekulera i. Kanske är Zimdal arkitekter på gränsen till konkurs, de måste fort ha nya uppdrag för att inte bli konkursmässiga och gå under? Då hans insändare var totalt oseriös så spelar orsaken till den mindre roll, bara att ta med en stor gäspning, eller varför inte en axelryckning.

Läs också debattinlägget i GT Svenska mässan och Gårda kan vara goda grannar.

Det stämmer. Det finns ingen konflikt. Det går utmärkt att rusta upp Gårda och bygga ut svenska mässan på en och samma gång. Detta är något som bland annat Yimby tog upp i sitt förslag på en alternativ stadsplan.

Stoppa bakåtsträvarna, låt Göteborg och Gårda utvecklas, och rusta upp Gårda istället för att bygga betongbunker!

Etiketter: , , , , ,


Kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]





<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]